woensdag 8 augustus 2012

Nogmaals Amish

De Amish wonen niet alleen in Pennsylvania, maar door de jaren heen zijn ze steeds meer westwaarts getrokken. Hier in Wisconsin is ook een grote Amishgemeenschap die zich hier in de jaren 70 van de vorige eeuw heeft gevestigd. We hadden af en toe al een buggy gezien, maar vandaag willen we wat door hét Amishgebied rijden. Door een aantal mooie valleien naderen we het dorp waar de meeste Amish wonen. Bij de winkels staan de overbekende buggies. We rijden langs kleine weggetjes en vergapen ons aan de mooie waslijnen waar de was op kleur uithangt. Ze hebben dan wel niet zoveel kleuren, maar kunstig is het wel.





Opeens stuiten we op een veiling en de parkeerplaats laat vermoeden dat het hier om een Amishveiling gaat. Jawel, de Amish proberen hier de opbrengst van hun veld aan de man te brengen en niet-Amish zijn de klanten. De meloenen, bonen en tomaten gaan vanaf de buggy in de pick-up trucks. Helaas staat er met grote letters dat er niet gefotografeerd mag worden. Wij genieten van het moment. In een ratelende taal wordt er razendsnel afgeklopt en veranderen de dozen meloenen, bossen bloemen, courgettes, tomaten, komkommers, pompoenen, perziken en gebakken koekjes van eigenaar. Naast de Amish met hun donkere kleding staan er ook een paar Mennonitische families met meer kleurige jurken en witte kapjes. Het eerste wat ons opvalt is dat de Amish kinderen tot een jaar of 14 geen schoenen dragen. Op hun blote voeten huppelen ze daar door de veilinghal.












Buiten staat een hotdogkraam en de pep.si gaat vlot over de toonbank. Het klopt niet... aankomen op je paard en dan vertrekken met een blikje pep.si in je hand. Ouderwetse citroenlimonade zou beter passen.

1 opmerking: