dinsdag 12 juni 2012

Redeemer Church

Net zoals thuis gingen we ook hier naar de kerk. We wilden de kerk van Tim Keller wel eens zien. De website biedt geen informatie over wie de preek verzorgt en deze informatie wordt ook niet verstrekt. Helaas hadden we pech: Keller himself bleek in Schotland te zitten. Er worden 6 diensten per zondag op twee locaties aangeboden en elke dienst is een gemeente op zich. Je kunt kiezen uit diensten met klassieke worship of met contemporary/Jazz. Dat was lastig voor ons en we besloten dan ook maar om twee diensten mee te maken - dat waren we in Frankrijk toch gewend. Zo togen we naar de 11.15 uur dienst in West met klassieke worship. In een gloednieuw gebouw dat sinds 3 maanden in gebruik is, kunnen per dienst zo'n 1500 mensen plaatsnemen en elke dienst blijken de kerkbanken volledig vol te zitten. Op zich natuurlijk helemaal niet veel op zo'n miljoenenstad. Zeker niet gezien er in de binnenstad niet al te veel andere mogelijkheden zijn om een kerk te bezoeken. Maar wel indrukwekkend wanneer je weet dat ze hier pas in de jaren '80 gestart zijn.

Het is op het eerste zicht een echte yuppenkerk en 25% van de gemeenteleden heeft een artistiek beroep. Er zit een gestroomlijnde organisatie achter en naast de grote groep personeel, wordt er ook gigantisch veel werk verzet door de gemeenteleden zelf. Er is oog voor de zwakken en onderkant van de samenleving en daar zijn allerlei outreaches en projecten voor waar je als gemeentelid aan deel kunt nemen. Deze morgen werden er ook 10 nieuwe leden toegevoegd aan de gemeente en het bleek dat je niet zomaar lid kunt worden - er gaat heel wat aan vooraf en je moet ook heel wat beloven. Als lid wordt verwacht dat je je actief dienstbaar instelt. Na de dienst was er koffiedrinken op de 5e verdieping - er waren zelfs cupcakes!

We nuttigden onze luch op het grote grasveld van Central Park en we waren niet de enigen. Een drukte van belang; het was moeilijk op onze meegebrachte vliegtuigjes veilig door de lucht te laten zweven.

Om 17.00 uur maakten we de tweede dienst mee met de contemporary muziek. De liederen die daar gezongen werden waren liederen gemaakt door Redeemer mensen. Onbekend voor ons, maar wel heel mooi.
Het was niet helemaal tot ons doorgedrongen dat het 4x exact dezelfde diensten (uitgezonderd de muziek dan) zijn, dus we luisterden een tweede maal naar exact dezelfde preek. Kon geen kwaad;-)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten