dinsdag 12 juni 2012

Ground Zero en Vrijheidsbeeld

In het zuiden van Manhattan stappen we uit de metro en we kijken omhoog - zo hoog! We staan aan de voet van de nieuwe Freedom towers. Het is een drukte van belang tussen mannen en vrouwen bouwvakkers die juist schafttijd hebben. Wat een kabaal. Om de bouwplaats heen overal aanwijzingen naar Ground Zero, maar wij moeten eerst kaartjes zien te bemachtigen. Dat blijkt allemaal nogal simpel te zijn en al snel staan we dan ook voor de ingang. Wij treffen het want er staat geen lange rij en we kunnen zo doorlopen naar de security. No. 4 krijgt een vermaning want hij heeft een zakmes in zijn zak - geen messen! Gelukkig mag papa het ergens wegsteken en kan hij het later weer terugkrijgen. Na nog twee checkpoints kunnen we het terrein opwandelen. Wat een rust na alle hektiek van de bouwplaatsen. Hier horen we alleen het stromend water van het monument. No. 3 dwaalt al gauw af want dit soort zaken wil zij alleen beleven en de plaats is wel zo overzichtelijk dat wij haar laten gaan. We zijn er een beetje raar van in onze buik, wanneer we het verwrongen aluminium zien dat destijds in het rond vloog. Het is al weer 11 jaar geleden.
Vol indrukken verlaten we deze plaats.




's Middags nemen we de ferry naar Staten Island. Niet dat daar op dat eiland veel te doen of te zien is, maar om de reis zelf. In een half uur varen we over en ondertussen kunnen we genieten van het mooie uitzicht op het Vrijheidsbeeld, de skynline en de Brooklyn brug. Tijdens de vaart hebben we onze persoonlijke bigapplegreeter. Helaas was er voor ons deze week geen greeter meer beschikbaar, maar een oudere man op de ferry heeft ons hele verhalen verteld. Het ging van de sokkel van het Vrijheidsbeeld tot de liften en ondergrondse gangen onder het water die in de WOII gebruikt werden. We leren van alles bij.

Zo mooi blauw als het eerder op de dag was, is het niet meer. De lucht heeft alle tinten grijs, dat vergt even omschakelen want onze fotografe had zich verheugd op plaatjes met mooie blauwe luchten. Nu zijn het plaatjes in mooie grijze tinten geworden;-)










2 opmerkingen:

  1. Dankjullie wel hoor voor jullie mooie foto's en verhalen, het is heerlijk om af en toe in jullie wereldje daar mee te kunnen kijken.. Elke dag spiek ik even of er weer een nieuwe is.. Voor mij ook even een uitje..
    Lieve groet
    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn om te lezen hoe jullie genieten!

    En ik kan me voorstellen dat er een paar TO boeken mee terug genomen worden om de porto te besparen ;-)

    E.B. uit S. (B)

    BeantwoordenVerwijderen