dinsdag 24 juli 2012

Civil war

We hebben West Salem nog niet verkend, maar vandaag stappen we weeral in de auto. Gelukkig maar voor een kleine trip. Een half uurtje later staan we in het stadje Sparta - fietshoofdstad van de wereld noemen ze zich zelf. Of dat met het Sparta merk te maken heeft....? Later zien we in het stadsmuseum wel allerlei soorten Spartafietsen staan. In de VS zijn ze in elk geval bekend om hun fietsnetwerk dat hier over een oude spoorlijn is aangelegd. Het leuke op die routes zijn de oude spoorwegtunnels waar je doorheen fietst.

We bezoeken in dit stadje een re-enactment (het naspelen) van de burgeroorlog (1861-1865). Eerlijk gezegd weten wij niet veel over de Amerikaanse geschiedenis en er blijkt nog heel wat te leren. Alhoewel, oorlog voeren in de VS gaat er toch hetzelfde aan toe als in Europa.
Overal lopen en staan verklede mensen. We lopen langs de diverse verkleedpartijen en ontmoeten 'vriend en vijand' en komen veel te weten over hun outfit en levenswijze. Een eindje verderop staat een soldaat die ons vanalles leert over zijn schietgerei. Ondertussen spelen de kinderen met spelletjes waarmee 150 jaar geleden de soldaten zich tussen de strijd in bezighielden. De veldarts vertelt ons de meest gruwelijke verhalen; de jongste kinderen houden zich gelukkig nog steeds bezig met de spelletjes. Tot slot laat de veldmusicus ook nog van zich horen. Met de 'last post' wanen we ons in Ieper.



De marine staat er ook nog, maar we vinden het te heet buiten. Om de hoek is het stadsmuseum en daar verdwijnen we in. De conservator voelt zich zeer vereerd door het Belgische bezoek en toont en vertelt ons van alles over de streek. Dat de geschiedenis hier niet verder terug gaat dan 1880 of zo, is voor ons Europeanen moeilijk te vatten. Een kleine plank wordt gewijd aan de geschiedenis van de Indianen. De ontwikkeling van hun dorp na de komst van de pioniers is het belangrijkste.

Ze zijn dan ook trots op één van hun inwoners die astronaut werd - de halve bovenverdieping is aan hem gewijd. Zijn naam zijn wij allang weer vergeten. De kinderen kunnen zich volop inleven in het astronauten leven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten