woensdag 4 juli 2012

Candle in the window 1

Ergens halverwege dat verborgen laantje lag de villa waar wij werden verwacht. Opgewacht door moeder en dochter stond de deur wagenwijd open. Wat een gastvrijheid. Onze bedden zijn opgemaakt, we hebben een hele basement tot onze beschikking en de koelkast staat vol voeding. Na een vermoeiende dag staat er allerlei lekkers voor ons klaar. Sommigen genieten nog van een stukje pizza, anderen geven de voorkeur aan een stukje coffeecake en we drinken gezellig met elkaar thee. De jongste drie liggen al snel in bed, maar de oudste drie voegen zich nog even bij de gastfamilie en we praten tot laat door. Deze thuisonderwijsfamilie heeft 3 dochters, waarvan de jongste zo oud is als onze oudste. We kunnen veel van hen leren.


De volgende dag wordt er een ontbijtschotel opgediend. Een soort verloren brood (nl: wentelteefjes) in een ovenschotel. Alleen een beetje steviger door de platte kaas (nl: kwark) die meegebakken is. We eten dit met heerlijke maple siroop en verse aardbeien én er zijn ook nog warme worstjes.

Na onze uitstap naar Washington worden we 's avonds voor het diner verwacht. We zullen dat samen met de buren nuttigen. Dat blijkt ook een thuisonderwijsfamilie te zijn met 11 kinderen. Onze gastvrouw blijkt een goede kokkin en we genieten van het voedsel en de tafelgesprekken. De buurman blijkt betrokken te zijn bij het werk van de HSLDA en weet het een en ander over de legale aspecten van homeschooling in de VS en daarbuiten. Ook blijkt hij dingen te doen voor Patrick Henry College en zo worden we bijgepraat over alle mogelijke colleges voor thuisonderwijzers. Ik vraag de moeders naar hun favoriete homeschool programma's en onze gastvrouw weet niet hoe snel ze mij moet antwoorden: Sonlight curriculum! De andere familie werkt meer eclectisch en ik hoor diverse bekende zaken voorbijkomen: Memorias press, Veritaspress, Mystery of History, Saxon Math. Ze vertellen ons ook nog heel enthousiast over de coop die ze organiseren. Elke vrijdag komen ze samen met 5 families en dan doen ze met elkaar de vakken: creatief schrijven, drama, literatuur (vorig jaar wereldliteratuur en dit jaar is Amerikaanse literatuur aan de beurt) en latijn. Voor latijn sluiten zich nog meer families aan. Het volgende schooljaar is al helemaal geregeld.


We sluiten de avond af met een ijsbuffet in het huis van de buren. Het is zo warm dat het ijs al bijna gesmolten is voordat je het in je schaaltje hebt. We genieten van het korte wandeltochtje naar huis temidden van ontelbare vuurvliegjes. De airconditioning draait op volle toeren en dan ben je blij wanneer je onder de dekens kan kruipen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten