maandag 9 april 2012

Sedermaaltijd


Net zo als elk jaar vieren wij rondom Pesach met ons gezin een sedermaaltijd. Dit jaar was het allemaal een beetje anders, maar we wilden de gelegenheid toch niet voorbij laten gaan en hadden we gepland dit op vrijdagavond te doen. Normaal hebben we onze feestmaaltijd middenin de sederviering, maar nu hebben dit vóór de maaltijd gedaan, omdat we de maaltijd in de eetzaal met de groep nuttigden. Het was iets voor de kinderen om de hele dag naar uit te kijken, zodat wij rustig konden acclimatiseren. Rond half vijf hebben zij de tafel gedekt met weggooiservies en stond er een fles wijn en een fles druivensap gereed. De matzes hadden we meegenomen uit België. ’ s Middags nog even op zoek geweest naar bittere kruiden (in ons geval is het witlof geworden), appels en kaneel om charoseth te maken, een groene groente (werd platte peterselie) en het botje was deze keer wel erg alternatief: Joachim zocht een mooi takje op dat als lamsbout dienst moest doen.
Het is altijd erg fijn om op deze wijze met het paasfeest bezig te zijn en het geeft je ook een verbondenheid met het Joodse volk. Al jaren gebruiken we dezelfde Engelstalige haggadah (een soort liturgie). Marc is de leider en één van de kinderen de lezer, die dan de Bijbelteksten voorleest. Door de haggadah heen doorlopen we de oorspronkelijke bevrijding uit de slavernij in Egypte en worden alle attributen op de sederschotel uitgelegd. Drinken we de wijn/druivensap en breken en verstoppen we de matzes.  Met de teksten uit het Nieuwe Testament verwijzen alle oudtestamentische onderdelen van de maaltijd  naar Jezus, die het Lam is, die Zijn bloed vergoot en die bevrijding bracht uit de slavernij van de zonde. We hadden een hele fijne tijd samen en het is mooi om te zien hoe no. 3 nu ook steeds meer van de voorafschaduwingen begint te snappen en hoe no. 4 genoot van alles wat er gebeurde.


2 opmerkingen:

  1. Dag allemaal,
    Wat zit Joachim daar deftig.
    Mooi zòn maaltijd wist je dat nog van
    de Israel tijd?

    Veel liefs ma.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een lief, rustig mannetje zit daar! Dat zijn wij hier niet gewend... ;-) Of is hij onder de indruk van alles wat gaat komen?
    Groetjes, Esther

    BeantwoordenVerwijderen