zondag 1 april 2012

Sabbatical

In de volksmond wordt zo’n periode waarin je je gewone werkzaamheden onderbreekt een sabbatical  of sabbatsjaar genoemd. Dit verwijst natuurlijk naar het Bijbelse sabbatsjaar (Leviticus 25), maar toch zijn er wel duidelijk verschillen.
- Het Bijbelse sabbatsjaar was voor het gehele land. In onze tijd is het allemaal wat meer individualistisch.
- Het Bijbelse sabbatsjaar stond eens in de zeven jaar gepland.  Stel je eens voor – elke zeven jaar een jaar je niet met je normale werkzaamheden bezighouden! Daar is onze 5 maanden niets bij.
- Het Bijbelse sabbatsjaar was vooral een jaar rust voor het land, maar natuurlijk had dan ook de landarbeider rust. Er werd niet gezaaid, niet gesnoeid en niet geoogst.
- De opbrengst die spontaan opkwam, was bestemd voor de armen.
- Het was een jaar gewijd aan de Here.
- Het was een onderdeel van Gods 50 jarige cyclus. Elke 7 jaar een sabbatsjaar en na de 7e keer direct aansluitend een jubeljaar, waarin alle schulden werden kwijtgescholden, slaven werden vrijgelaten en het land aan de oorspronkelijke eigenaars werd teruggegeven.
- De wekelijks sabbat is ook een mooie afspiegeling van het sabbatsjaar. Rust in het klein, die elke week terugkomt tot heil van de mens.

Wat een geweldige principes. Rust om te werken aan relaties binnen je gezin, rust om te luisteren naar wat God je te vertellen heeft vanuit Zijn Woord, rust om je te laten voeden door een goed boek, rust om familie of vrienden uit te nodigen en heerlijk samen een middag (of langer;-) door te brengen, rust om gewoon eens ergens op een bankje te zitten dromen en je gedachten te ordenen, rust om gewoon stil te zijn.

Wij zien uit naar onze 5 maanden sabbat.

1 opmerking:

  1. Wow, wat gaaf, Wilma! Ik ben benieuwd naar jullie ervaring. Erg leuk dat je dit blog hebt.
    Groetjes, Heidi

    BeantwoordenVerwijderen